Три хиљаде приговора потрошача годишње

У Скупштини града најављена је реализација пројекта под називом „Кроз поштовање права потрошача до основа за стицање конкурентске предности“, који реализује Органзација потрошача Крагујевац уз помоћ локалне самоуправе.

Предвиђено је организовање шест радионица на, којима ће детаљно бити представљена процедура поступања по рекламацији потрошача, као и остала битна питања дефинисана Законом о заштити потрошача.

И поред чињенице да је Закон о заштити потрошача у примени већ пет година, постоји стална потреба за едукацијом трговаца.

То се посебно односи на оне који су регистровани у граду, на запослене у великим трговинским ланацима, као и на раднике свих јавно комуналних предузећа чији је оснивач град Крагујевац.

Кроз серију радионица, које почињу за десетак дана, планирана је обука одређеног броја трговаца како би им се приближио законски оквир у области заштите потрошача.

На свакој од 6 радионица, детаљно ће бити представљена процедура поступања по рекламацији потрошача.

Примери из праксе послужиће као идеалан начин за отклањање свих пропуста који су евидентни, што се манифестује пријавама потрошача, јер годишње стигне око 3000 приговора потрошача.

После спроведених радионица, учесници ће стећи потребна знања за правилно поступање у свим могућим ситуацијама.

Тиме се значајно смањује и могућност прописаних високих казнених санкција. Овај пројекат подржала је и Скупштина града издвојивши 500 хиљада динара.

Поштовањем права потрошача значајно се утиче на раст поверења што на крају резултира повећањем прихода.

Kорисна поучна брошура, као врста упутства за употребу закона, остаће у власништву полазницима радионица.

То ће помоћи бољем разумевању законских права потрошача које директно води ка ефикасном пословању привредних субјеката, као и Јавних и комуналних предузећа чији је оснивач Град.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *