Три недеље у Швајцарској за крагујевачке ученике

Захваљујући програму интеркултуралне размене ђака, девет ученика из крагујевачких основних и средњих школа боравиће три недеље у Швајцарском селу Троген.

Удружење “Стабло”, уз подршку града, организовало је програм размене.

Ове године са ученицима из Крагујевца боравиће и млади из Македоније, средње Америке- Ел Салвадора и Гватемале као и деца из бурманског МјанМара.

То је између осталог саопштено у Скупштини града, где је за ученике и њихове родитеље организован пријем, како би се упознали са активностима које их очекују током боравка у Швајцарској.

Осмишљен је низ радионица, екскурзија, али посета фабрици чоколаде.

Одабрани ученици Основне школе”Дргиша Луковић Шпанац”, Трговинско угоститељске школе” Тоза Драговић” и Прве гимназије, њих деветоро, заједно са ученицима из Краљева и Крушевца биће од 28. јуна до 14. јула мали амбасадори Србије у дечијем селу Троген у Швајцарској.

Ово мало место је било познато по томе што је својевремено прихватало ратну сирочад.

Касније је настављена пракса па су организовани разноврсни дечији кампови.

Изабрани ученици не скривају задовољство због прилике да три недеље бораве у Швајцарској, упознају вршњаке из свих крајева планете, посете фабрике слаткиша.

Боравак ученика у Швајцарској је бесплатан.

Задате теме на радионицама су: дечија права, антидискриминација, а говориће и о својој школи, правима у њој и ван ње.

Крагујевац се пре 12 година придружио програму интеркултуралне размене ђака захваљујући Удружењу “Стабло” и локалној самоуправи.

После трогодишње паузе, учешће крагујевачких ђака у дечијем селу Трогену се наставља.

Искуство је показало да што се деца у ранијем периоду упознају кроз оваква путовања са земљама и вршњацима из других крајева света, то је њихово опште образовање и култура богатија.

Своју ће већ промовистаи најбоље што могу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Три недеље у Швајцарској за крагујевачке ученике”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *