У емисији “Једанки“ представници Удружења особа са инвалидитетом говоре о запошљавању

Чланови Савеза слепих Србије, Удружења глувих и наглувих у Крагујевцу, Центра за самостални живот особа са инвалидитетом и Удружења за дечју и церебралну парализу “Ана Антонијевић“, у циклусу емисија “Једнаки“ који Радио-телевизија Крагујевац ради у сарадњи са Синдикатом новинара Србије, говоре о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.

Серију емисија суфинансира Министарство културе и информисања, а четврта од укупно седам емисија је на нашем програму сутра, од 20 часова.

Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом који је на снази од 2009. године далеко је бољи од предходног, али има мањкавости, па би у наредном периоду овај Закон требало проширити или донети нови, сматрају чланови и председници крагујевачких удружења особа са инвалидитетом.

Највећа примедба је што Закон није предвидео адекватне казне и санкције за послодавце, па се они радије одлучују да плаћају казнене пенале, него да запосле инвалиде.

У Србији има око 800 хиљада инвалида што представља око 12 одсто од укупног броја становника наше земље.

Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом који је на снази, у пракси се не примењује на најбољи начин и има недостатака, тврде удружења особа са инвалидитетом.

Велики број инвалида налази се годинама на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Повремено и привремено су ангажовани на јавним радовима, али то није довољно за њихову и егзистенцију њихових породица.

Требало би подстаћи запошљавање инвалида из тежих категорија, док би приликом одласка у пензију најбоље било одмах утврдити туђу негу и помоћ, наглашавају у удружењима особа са инвалидитетом у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *