У Конаку Кнеза Михаила отворена изложба “Топлички устанак 1917-2017.”

У Конаку Кнеза Михаила отворена је изложба, под називом “Топлички устанак 1917-2017.”, која приказује Србију и српски народ у Првом светском рату, за време трајања Топличког устанка.

Аутори изложбе су Дарко Жарић, виши кустос – историчар Народног музеја Топлице и Милан Стојановић, виши архивиста Историјског архива у Прокупљу.

Топлички устанак, једини је устанак становништва на окупираној територији у Првом светском рату и трајао је од 21. фебруара до 25. марта 1917. године.

Број устаника процењује се на пет до шест хиљада, а као повод за устанак наводи се присилна мобилизација српских младића у бугарску војску.

Током устанка, формирана је слободна територија, на подручју између реке Расине, Копаоника, јужне Мораве и Ђуниса.

Током Топличког устанка, живот је изгубило око три хиљаде бораца и 20 хиљада цивила, док су бугарски и аустро-угарски окупатори ангажовали више од 30 хиљада војника како би угушили устанак.

Након слома устанка, 25. марта 1917. године, убијено је и умрло 180 хиљада људи, услед масовног логорисања и интернације становништва тог краја.

Аутори изложбе, у Крагујевц,у су Дарко Жарић, виши кустос-историчар Народног музеја Топлице и Милан Стојановић, директор Историјског архива Топлице у Прокупље.

Извештава новинар Иван Ганић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.