У крагујевачким апотекама распродате заштитне маске

Коронавирус који се вртоглавом брзином шири забринуо је и Крагујевчане.

Надлежни тврде да је степен приправности подигнут на највиши ниво, здравствени систем Србије је спреман уколико се појави ковид 19 у нашој земљи, и поручују грађанима да не шире панику.

Без обзира на такве апеле и Крагујевчани интензивно купују маске у апотекама. Истраживали смо да ли су маске адекватна заштита?

Коронавирус од кога је оболело становништво на свим континентима приближава се нашем региону.

После Кине, Јужна Кореја и Италија су земље са највећим бројем заражених пацијената.

Цифре оболелих и умрлих се на дневном нивоу мењају у целом свету.

До сада је заражено преко 82 и по хиљаде људи у свету, умрлих је 2.812, а излечених пацијената од коронавируса 33 хиљаде и 200.

Први случај жене из Јапана, која је два пута оболела од коронавируса иако је излечена пре месец дана, ударна је вест у целом свету.

У нашој земљи предузете су мере предострожности а надлежни апелују да се међу грађанима не шири паника.

Заштитне маске данима не могу се наћи у апотекама у Београду, али и осталим градовима.

У крагујевачким апотекама потражили смо одговор какво је интересовање грађана за куповину маски ?

Заштитну маску већина Крагујевчана би набавила. Они мисле да уколико је поседују може да их заштити.

Као мера превентиве може се користити и заштитна маска, сматрају лекар али и наводе да не би требало ширити панику и по сваку цену носити заштитну маску.

Уколико су пацијенти у страху од вируса и спадају ризичне групе склоне обољевању пожељно је да се од заразе штите маском сматрају лекари.

Највећа зебња је што је вирус ковид 19 наступио у време сезонског грипа, па се лекари труде да објасне разлику између почетних симптома сезонског и коронавируса.

У крагујевачком Дому здравља још увек нема епидемије сезонског грипа али се пацијенти који долазе у ординације изабраних лекара често жале на респираторне проблеме и траже лекарску помоћ због високе температуре и бола у мишићима и зглобовима.

Најугроженији су старији суграђани, деца, труднице и хронични болесници. Лекари саветују низ превентивних мера. Вакцинација угрожених група дала је одличне резултате.

Како би се избегао ризик од обољевања вируса требало би следити низ превентивних мера које препоручују лекари.

Уношење довољне количине течности, утопљавање, конзумирање разноврсне хране, уношење обиља воћа, посебно цитруса и неизоставно и детаљно прање руку више пута у току дана најсигурније су мере превентиве коју би требало да спроводе сви грађани.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.