У Крагујевцу обележен Светски дан менталног здравља

Саветовалиште за ментално здравље Дома здравља и Удружење особа са менталним сметњама „Луна“ обележили су Светски дан менталног здравља у Пешачкој зони.

Крагујевчани су могли да разговарају са стручњацима и ураде скрининг тестове на депресију, анксиозност и деменцију.

Сви заинтересовани пролазници који су посетили штанд Дома здравља добили су заштитне маске и едукативни матерјал.

Очување менталног здравља људи има веома важну улогу у очувању општег здравственог стања нације.

Ово је време када се брзо живи, људи су под константним стресом, притом и постоји и страх од заражавања корона вирусом, наводе стручњаци који се свакодневно суочавају са поремећајима као што су депресија, анксиозношћу и другим менталним стањима грађана.

Скретање пажње на ментално здравље људи, у тренутку када се цела планета суочава са страхом и бројним менталним проблемима који настају услед епидемије корона вируса, има немерљиву улогу у времену у коме живимо.

У Саветовалиште за ментално здравље крагујевачког Дома здравља годишње дође око хиљаду Крагујевчана који се сусрећу са различитим менталним проблемима.

Одржавање менталне хигијене подразумева свакодневну физичку активност, одмор и редован сан, избегавање лоших навика и првилну исхрану.

Осим тога, потребно је поделити бриге, недоумице и проблеме са породицом и пријатељима, саветују стручњаци.

Уколико се менталне потешкоће појаве, проблеме никако не би требало прикривати, наводе у Саветовалишту за ментално здравље Дома здравља које позива грађане да се без страха, недоумица и предрасуда обрате лекарима за помоћ.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *