Oбележено 20 година италијанско – српског пријатељства

Прошло је 20 година, од када су прве бомбе током Нато агресије пале на тло нашег града.

Крагујевац је био међу првим бомбардованим градовима у Србији.

У ратној невољи,1999. године, немерљиву помоћ и пријатељство пружиле су италијанске хуманитарне организације.

Поводом обележавања овог јубијела, у Крагујевац су, из неколико италијанских градова, дошли представници удружења и организација.

На позив Јединствене синдикалне организације „Застава“, пружили су одговор кроз значајну матерјалну помоћ и подршку Крагујевцу и нашим суграђанима.

Више од 15 хуманитарних организација из Италије, током претходне две деценије, је велику помоћ упутило грађанима Крагујевца.

Кроз пројекат „Усвајање на даљину“, око две и по хиљаде породица из Италије новчано је помагало децу Заставних радника, која су током протеклих 20 година добила око четири милиона евра.

Италијанске организације издвојиле су близу милион евра за адаптацију градских школа, амуланти и и установа социјалне заштите. Током двадесетогодишње сарадње настала су и бројна пријатељства.

Контакт са италијанским добротворима оставарила је Јединствена синдикална организација „Застава“.

На обележавање годишњице, у Крагујевац су дошли хуманитарци из: Торина, Бреше, Лека, Трста, Рима и Волцана.

Град дугује неизмерну захвалност свим италијанским пријатељима, а један од њих, почивши Ђилберто Влајић, почасни је грађанин Крагујевца.

Обележавању годишњице почетка Нато агресије на Србију присуствовали су представници Града, крагујевачких основних и средњих школа, грађани који су сарађивали са италијанима као и радници некадашње фабрике „Застава“ .

Том приликом, емитован је филм о Нато агресији, а приређена је и изложба фотографија, на којима је приказана некадашња фабрика аутомобила „Застава“ и данашњи „Фијат Крајслер“.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *