У Крагујевцу отворен легат Николе Коке Јанковића

У кампусу крагујевачког Универзитета свечано је отворен легат Николе Коке Јанковића.

Светски признат Крагујевачки вајар био је и професор Универзитета у Београду и редовни члан Српске академије науке и уметности.

У здању које је саграђено по његовој жељи изложена су уметничка дела која је српски вајар оставио родном граду.

Галеријски простор намењен је за промоцију књига, музичке програме као и остала културна дешавања.

Никола Кока јанковић рођен је у Крагујевцу 1926. године где је завршио основну школу и гимназију.

Академију ликовних уметности завршио је у Београду где постаје и редовни професор.

Први пут своја дела излагао је 1947. године након чега је учествовао на многобројним колективним изложбама у земљи и иностранству.

Поред педагошког рада на Академији ликовних уметности у Београду био је и члан УЛУС-а и редовни члан Српске академије наука и уметности.

У жељи да сачува своја дела по којима је познат и признат широм света одлучио је да више од 1700 својих радова поклони свом родном граду, једини услов био је да град Крагујевац и Универзитет саграде зграду легата достојну величине нашег уметника.

Поред крагујевачког универзитета саграђена је зграда репрезентативног изгледа. Легат има велики значај како за Крагујевац тако и за Србију.

Дугогодишњи рад Николе Коке Јанковића обележиле су скуплптуре које се могу видети широм света а неке од најпознатијих су споменик Николи Тесли у Београду, у Крагујевцу

Споменик Јоакиму Вујићу, Радомиру Путнику, Милошу Обреновићу у Првој гимназији, затим споменик обешеним родољубима на Теразијама у Београду и многи други.

Уметнички радови биће у надлежности Народног музеја у Крагујевцу И града Крагујевца.

За своја дела Никола Кока Јанковић добио је велики број награда и признања. Био је један од оснивача групе “Самостални” а учествовао је и у оснивању “Београдске групе”.

Умро је 2017. године не дочекавши да види легат саграђен у његову част. Сахрањен је у Београду у Алеји заслужних грађана.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *