У оквиру Рилоуд програма Крагујевцу 120 хиљада евра

РИЛОУД програм реализује се од 2017. до 2020. године у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Србији, Северној Македонији и Албанији са укупним буџетом од 10 милиона евра.

Ове године у Србији се финансирају програми у пет градова, у вредности од 350 хиљада евра.

Крагујевац је другу годину за редом учесник РИЛОУД пројекта у оквиру кога је одобрено 120 хиљада евра за рад цивилних организација које се, углавном, баве проблемима екологије, младих, особа са инвалидитетом.

Поводом потписивања споразума о финансирању пројеката организација цивилног друштва Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација у Крагујевцу је одржана свечаност.

Представници 22 организације цивилног друштва из Димитровграда, Крагујевца, Куршумлије, Параћина и Шапца потписали су споразуме о финансирању одобрених пројеката изабраних на основу јавног позива за јединице локалне самоуправе за учешће у Регионалном програму локалне демократије на Западном Балкану, такозваном РИЛОУД програму.

Финансијер је Европска унија, а за спровођење је задужен Програм Уједињених нација за развој.

Одабране општине и градови ће уз новчану и стручно-саветодавну помоћ тима РИЛОУД пројекта јачати партнерство између локалних власти и цивилног друштва на добробит грађана и локалних заједница.

Другу годину за редом град Крагујевац пројектне активности цивилног сектора финансира средствима РИЛОУД-а.

Локална самоуправа, захваљујући цивилном сектору, појачава социјалну бригу о грађанима. Ове године, у Крагујевцу, три организације цивилног друштва добиле су средства РИЛОУД програма у износу од преко 10 хиљада евра за своје активности, а пет организација за своје активности добиће износ нижи од 10 хиљада евра.

Сви пројекти се финансирају на истоветан начин, према РИЛОУД методи, односно транспарентно.

Укупна одобрена вредност пројеката за Крагујевац је око 120 хиљада евра, а партиципација локалне самоуправе је 20 процената.

Директну корист од овогодишњег РИЛОУД програма имаће око 40 хиљада грађана на локалном нивоу у региону Западног Балкана.

У Србији се очекује унапређење услова живота и пружања услуга за три хиљаде грађана од програма и пројеката које ће спровести на терену 20 организација цивилног друштва.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *