У Рачи одржано међународно оцењивање ракије

Од 129 произвођача из 56 градова и општина из Србије и региона, петочлана комисија коју чине најбољи енолози за ракије, изабрала је најквалитетније узорке овог традиционалног пића који ће учествовати на манифестацији Вождови дани ракије.

Фестивал ће бити одржан у Рачи на Сретење, 15. фебруара.

У оквиру манифестације „Вождови дани ракије“ која се традиционално одржава у Рачи, организовано је међународно оцењивање ракија.

У Ловачком удружењу Градиште еминентни енолози за ракију дегустирали су 354 узорка произвођача из Србије, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Северне Македоније.

Највећи број узорака, око 140, било је ракија од шљиве, док су остале биле такође од воћа – дуње и кајсије.

По речима председника комисије, Нинослава Никићевића, квалитет ракија које су ушле у избор за најбоље на овогодишњој манифестацији је на завидном нивоу.

Манифестација “Вождови дани ракије” добила је име по вожду Карађорђу и традиционално се одржава у Рачи. Ове године имају међунардни карактер због великог број учесника из региона.

Циљ фестивала “Вождови дани ракије” је унапређење производње овог пића у овом шумадијском крају, као и промоција оптшине Рача.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *