У сусрет октобру – Међународном месецу борбе против рака дојке

Октобар се обележава као Међународни месец борбе против рака дојке.

Циљ кампање је да се отивишу жене да редовно одлазе на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на време, а самим тим и повећа степен излечења.

Од 1. октобра, здравствени радници и онколози ће у Крагујебвцу организовати низ превентивних активности.

Карцином дојке је водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, са намером да се скрене пажња на распрострањеност ове болести и подигне свест јавности о значају здравих облика понашања у превенцији карциномна дојке.

У Крагујевцу ће, током октобра, бити организоване бројне активности посвећене оболелима од ове болести, али и могућностима за унапређење лечења.

Ризик да оболи од карцинома дојке има свака осма до дванаеста жена. Према подацима Светске здравствене организације, у свету сваке године од рака дојке оболи близу 2 милиона жена, а више од 500 хиљада умре.

У Србији се од 2012. године спроводи организовани скрининг рака дојке. Доступна стручна литература показује да, када се карцином дојке открије на време, у преко 90 одсто случајева лечење има добру прогнозу.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *