У току припрема сталне поставке Коке Јанковића

У легату Николе Коке Јанковића у току је опремање централног галеријског простора сталном поставком која ће бити отворена током јесени.

Избор експоната који чине 1744 уметничка дела које је Кока Јанковић оставио родном Крагујевцу поверен је ауторки Катарини Бабић, историчарки уметности и стручним конслултантима, кустосу Српске академије наука и уметности Зорану Шефкушићу, доктору Здравку Јоксимовићу професору Факултета ликовних уметности у Београду некадашњем Кокином студенту, као и историчарима уметности крагујевачког Народног музеја.

У јединственом амбијенту који је саграђен по жељи Николе Коке Јанковића према пројекту архитекте Крагујевчанина Зорана Гагића, град Крагујевац, али и Србија добијају још један уметнички простор од националног значаја.

Јединствено здање посвећено највећем крагујевачком вајару, српског и светског реномеа Николи Коки Јанковићу од јесени биће отворено за јавност, уметничке програме, и што је најважније сталну поставку прослављеног вајара.

Рођен у Крагујевцу 1926. године где је завршио основношколско и гимназијско образовање остаће током целог живота обележено сећањем на трагедију у Шумарицама коју је 21. октобра 1941. године преживео.

После рата уписујуе Академију ликовних уметности у Београду у класи професора Лојза Долинара.Постаје професор матичног факултета 1978. године потом члан Српске академије наука и уметности.

Његов вајарски опус је пребогат и обухвата скулптуре које се налазе у Америци, Србији, родном Крагујевцу.

Седам деценија дуг уметнички пут вајарског виртуоза обележен је неизмерним талентом, посвећеношћу.

Добитник је највећих уметничких националних признања и плакета града Београда и Крагујевца за ликовно и примењено стваралаштво.Умро је у Београду 2017. године.

Родном Крагујевцу завештао је преко хиљаду и седамсто уметничких дела. Сада их баштине највеће историјске и образовне установе.

Концепт сталне поставке се заснива на пресеку вајарског опуса Николе Коке Јанковића.

Пластика, рељефи, експонати који подсећају на атеље уметника. 1744 уметничка дела…скулптуре, цртежи, Крагујевчанима су највидљивија Кокина дела.

У новом уметничком простору јавности ће стално бити изложена ванвременска дела једног од највећих српских вајара. Планирана је сарадња са Српском академијом наука и уметности, која ће организовати изложбе мањег формата како се не би нарушила доминација сталне поставке која ће бити окосница централног галеријског дела.

Простор легата биће намењен и промоцији књига и музичким програмима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *