У великој акцији прикупљено преко 300 јединица крви

У великој акцији добровољног давања крви коју су организовали: Град Крагујевац, Клинички центар и преко 50 удружења давалаца крви међу којима су и гостујућа пристигла из целе Србије и Републике Српске, на три пункта прикупљено је преко 300 јединица крви.

Акција је одржана на Факултету медицинских наука, на Шумадија сајму и у Библиотеци код Милутина. Истакнутим даваоцима који су крв дали више од 20, 50 и 100 пута уручене су захвалнице.

Акција је спроведена уз примену свих епидемиолошких мера заштите од коронавируса.

Прикупљена крв распоређује се здравственим установама у Крагујевцу и околини, а овом приликом најављено је и формирање Центра за трасфузију крви поред Београда, Новог Сада и Ниша и у Крагујевцу.

Светски дан добровољног давалаштва крви у Крагујевцу организован је на три локације, односно пункта, где је даваоце дочекао обавезан преглед, али и мерење температуре и спровођење поступка под маскама.

Током дана, крв је поклоњена у завидним јединицама од чланова Удружења добровољних давалаца, синдиката, компанија, појединаца.

Овом приликом је најављена значајна новина односно престојеће формирање Центра за трансфузију за овдашње подручје.

Закон о трансфузијској медицини је предвидео формирање четири центра за трансфузију крви у четири Клничка центра у Србији.

Поред Београда, Новог Сада и Ниша, четврти који се формира за подручје централне Србије је у постојећем крагујевачком Клиничком центру.

Град Крагујевац један је од организатора акције.

Добровољним даваоцима крви који су се хуманим позивима одазвали више од 50 и 100 пута овом приликом уручене су захвалнице за исказану доброту али и одговорност, јер су захвљујући тим људима резерве крвних продукта стабилне.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *