Ученици и наставници задовољни једносменским радом

У четири основне школе на подручју Крагујевца од 1. септембра спроводи се пилот пројекат, односно уведена једносменска настава за ученике свих разреда.

За сада се настава одвија у једној смени у основним школама: “Светозар Марковић”, “Ђура Јакшић”, “Јулијана Ћатић” у Страгарима и “Срета Младеновић” у Десимировцу.

Од наредне године, за једносменски рад треба да се припреме све школе у Србији.

Истраживали смо како су нови метод рада прихватили ученици и наставници у крагујевачкој Основној школи „Ђура Јакшић“ Стратегијом развоја образовања односно реформом која се спроводи неколико година предвиђено је да се од школске 2020. године једносменска настава организује у свим школама у земљи.

Од 1 септембра у 10 школа на подручју Шумадијског округа, односно 4 на територији Крагујевца уведен је пилот програм једносменског рада, који је заживео у 240 школа у Србији.

Једна од тих је и основна школа “Ђура Јакшић”, која је међу првима организовала целодневне активности за учинике.

После шестог часа након завршених обавезних наставних активности, остају у школи на разним активностима.

Ученици у току дана све школске обавезе, укључујући и писање домаћег рада завршавају у школи.

Ваннаставне активности такође се организују у току једне смене, под кровом школе.

Увођење једносменског рада у српским школама очекује се од наредне школске године.

Поред ове новине, у школској 2019/20. из календара распуста брише се мали новембарски распуст, односно само током државног празника Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра неће се похађати настава.

Ускршњи или априлски остаје у календару од 13. до 20. априла као време одмора за ђаке.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *