Ујединимо се за заустављање насиља над женама

Са циљем подизања свести јавности о проблемима насиља над женама, град Крагујевац и Канцеларија за младе и ове године учествују у организацији 16 дана активизма борбе против насиља над женама.

Ове године, због пандемије корона вируса, све активности ће се реализовати путем онлајн платформе.

Међународни дан борбе против насиља над женама се обележава 25. новембра и њиме започиње „16 дана активизма против родно заснованог насиља“.

Насиље у породици је у порасту током пандемије, али зато можемо помоћи да жртве добију потребну подршку.

Време је за покретање глобалног разговора, поручују из Уједињених нација.

Кампања под „Ујединимо се до 2030. за заустављање насиља над женама“, обележава 16 дана активизма против родно заснованог насиља од 25. новембра до 10. децембра под глобалном темом “Наранџасти свет: Фонд, Реаговање, Спречавање, Прикупљање”.

Локална самоуправа и Канцеларија за младетрадиционално учествују у обележавању европског активизма, а ове године све активности реализоваће се онлајн.

Пријављивање насиља у породици нагло је порасло, тачно у време када су услуге, укључујући владавину закона, здравство и склоништа преусмерени на сузбијање пандемије, наводи се у извештају генералног секретара Уједињених нација.

И пре појаве ковида 19, насиље над женама и девојкама попримило је размере пандемије.

Глобално посматрано, интимни партнер је у протеклих годину дана злостављао 243 милиона жена и девојака.

У међувремену, мање од 40 процената жена које су доживеле насиље га пријављују или траже помоћ, наводе у Уједињеним нацијама.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *