Уклањање електронског отпада по позиву грађана уз новчану накнаду

Крагујевчани који желе да се реше електронског отпада могу то да учине телефонским путем, или електронском поштом, а пријаве се упућују надлежној служби за уклањање електронског отпада.

Сваког четвртка камион који одвози такву врсту смећа долази на адресу грађана, а цена по килограму откупљеног отпада износи 10 динара.

Власницима одбачених и старих апарата, на основу утврђене грамаже, новац се исплаћује на лицу места.

Електронски отпад представља опасну врсту отпада по здравље људи, па електричне уређаје који више не раде попут рачунара, делова компјутера, беле технике, телевизора, музичких уређаја преузима надлежна служба и стручно уништава или рециклира.

Позивом корисничког центра Јавног комуналног предузећа „Шумадија Крагујевац“ грађани могу да пријаве одношење електронског отпада.

Сваки уређај се мери на електронској ваги, а после утврђене грамаже грађанима се одмах исплаћује новчана накнада за дотрајале електронске апарате.

Сваког четвртка теренске екипе обилазе градска и приградска насеља и долазе на адересе грађана који су пријавили одношење електронског отпада уз накнаду од 10 динара по килограму.

Рециклажа електронског отпада има немерљив значај у заштити животне средине, јер се на тај начин штеде сировински ресурси енергије и штити животно окружење.

Значајно је напоменути да електронски отпад садржи олово, живу и арсен који представљају материје опасне по здравље људи.

Иначе, електронски отпад је најбржи растући отпад на планети. Сваке године повећава се за 5 милиона тона, а сваког сата на планети се одложи око 4 хиљаде тона електонског отпада.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *