Уклонимо баријере!

Крагујевац је био домаћин трибине на тему приступачности за особе са инвалидитетом.

Учесници овог скупа дискутовали су о проблемима припадника ове друштвене групе, њиховим релним потребама, службама подршке и услугама које су особама са инвалидитетом доступне на локалном нивоу.

Приступачност за особе са инвалидитетом, основа је пројекта који се спроводи у пет држава региона – Србији, Босни и Херцеговини, Македонији, Црној Гори и Албанији.

Део пројектних активности посвећен је анализи усклађености домаћег законодавства са Конвенцијом Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом, а скуп у Крагујевцу био је прилика да се сагледа стање у области приступачности на локалном и националном нивоу, са посебним акцентом на период пандемије Ковида 19.

Учесници скупа имали су прилику да чују како је проблем приступачности за особе са инвалидитетом решен у Новом Саду. Иако је по том питању урађено много, ипак има недостатака.

У нашој земљи још увек постоје неки закони који нису усаглашени са Конвенцијом Уједињених нација и не прописују мере за обезбеђивање приступачности одређених услуга за особе са инвалидитетом.

Комитет УН за примену Конвенције препоручио је Републици Србији да део активности усмери на контролу поштовања законске регулативе и санкционисање оних који се не придржавају стандарда приступачности.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.