Унапређење безбедности саобраћаја

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, у Крагујевцу се у периоду од 2013. до 2017. године догодило више од 2700 саобраћајних незгода, у којима је погинуло 55 особа.

Током петогодишњег периода није успостављен опадајући тренд броја погинулих и повређених, речено је на конститутивној седници локалног Савета за кооридинацију послова безбедности саобраћаја на путевима и оцењено да су најкритичније тачке за пешаке улице: Змај Јовина, Булевар краљице Марије и Краљевачког батаљона.

Зато ће, како је најављено, један од приоритетних задатака новоформираног тела бити анализа постојећег стања и унапређење безбедности саобраћаја на подручју Крагујевца.

Пешаци су изузетно угрожени у Крагујевцу, јер од укупног броја погинулих у саобраћајним несрећама у периоду од 2013. до 2017. године 38 процената чине управо они, показују подаци Агенције за безбедност саобраћаја.

У саобраћајним незгодама погинуло је 18 особа старијих од 65 година. Није било погинуле деце, али је повређено њих 167-оро, углавном у својству путника.

Посебно су значајни путни правци којима се деца крећу до школе у Маршићу, Илићеву и Десимировцу где су радови у току, рекао је градоначелник Крагујевца и председник локалног Савета за кооридинацију послова безбедности саобраћаја на путевима, Радомир Николић.

Нагласивши да Крагујевац има сложену путну мрежу, заменик председника Савета, Владимир Максимовић је рекао да је задатак тог тела да сагледава и оцењује проблеме, прати и предлаже мере за унапређење безбедности саобраћаја на путевима.

У циљу унапређења саобраћајног образовања деце и других учесника у саобраћају, Савет ће организовати превентивно-промотивне активности и спроводити кампању о безбедности.

Према речима Томислава Петровића из Агенције за безбедност саобраћаја, око 70 процената локалних тела за безбедност саобраћаја активно функционише и редовно доноси програме рада у којима планирају конкретне активности које су усмерене ка одређеним циљним групама.

Закон о безбедности саобраћаја на путевима препознао је три кључне институције: Национално координационо тело, Агенцију за безбедност саобраћаја и локална тела за безбедност саобраћаја.

Улога локалног савета је да координира и спроводи неопходне активности како би се заштитиле најугроженије категорије учесника у саобраћају.

Градско веће је крајем октобра донело одлуку о оснивању Савета за кооридинацију послова безбедности саобраћаја на путевима који има 19 чланова.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *