Унапређење локалног финансијског самоуправљања

Крагујевац је једна од 33 локалне самоуправе у Србији, која је у Београду потписала меморандум о сарадњи на унапређењу локалног финансијског управљања и контроле као и надзора над локалним јавним предузећима.

Споразум је део пројекта „Реформа локалних финансија у Србији 2“, који финансира Швајцарски секретаријат за економске послове.

У оквиру пројекта РЕЛОФ2 развијаће се и тестирати иновативна решења и модели за финансијску подршку унапређењу енергетске ефикасности у домаћинствима, као и моделе организационог управљања и управљачке одговорности у локалним самоуправама.

Меморандум о сарадњи предвиђа стручну подршку локалним самоуправама у примени принципа добре управе у области локалних јавних финансија, интерне ревизије и надзор над локалним јавним предузећима.

Поводом потписивања меморандума, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је изјавио, да пројекти међународне развојне помоћи као што је овај, представљају значајну подршку институцијама у подизању административних капацитета и компетенција запослених у јавној управи.

У склопу програма РЕЛОФ2, Министарство привреде ће, у духу дигитализације, развијати софтвер за извештавање о раду локалних и јавних предузећа.

Поред основног циља пројекат РЕЛОФ2 подстиче и промовише међуопштинску сарадњу, како би локалне самоуправе са више капацитета пружале подршку мањима.

Зато ће се активности на пројекту новоизабране општине партнерски спроводити.

Представници општина и градова потписали су меморандум са заменицом директора Швајцарске канцеларије за сарадњу Сибил Хеглер и директорком пројекта РЕЛОФ2, Аном Јоловић.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *