Упала плућа – најчешћа компликација Ковида 19

Најчешћа и најтежа компликација вируса Ковид 19 је упала плућа.

Два велика истраживања која су урађена у Кини, где је епидемија и избила, показала је да су најугроженији старији од 70 година али и хронични болесници, пре свега пулмолошки и кардиолошки пацијенти.

Од укупног броја пацијената код којих се развије упала плућа око 80% има благу до умерену форму болести, док осталих 20 одсто пацијената развије тежу клиничку слику. Од тог броја 5 до 6 процената заврши на респиратору.

Симптоми болести, пре свега отежано дисање, сув кашаљ, малаксалост, повишена температура су разлог да свако ко их има потражи лекарску помоћ.

Спефифичност пнеумонија узоркованих овим вирусом је и да за 24 до 48 сати настају велике промене на плућима и развија се тешка клиничка слика, каже проф. др Марина Петровић интерниста-пулмолог.

Уз симптоме за дијагностику поред лабораторијских аналаиза важан је и радиографски снимак плућа и сетурација кисеоника код пацијента.

На респиратору односно механичкој вентилацији заврши 5 до 6% пацијената са најтежом клиничком сликом.

Пулмолог проф. др Марина Петровић истиче да респиратор има улогу да потпомогне плућима да остваре адекватну размену гасова али да то није лек, односно терапија већ само један од начина да се плућа опораве од узрочника који их је довео до оштећења.

Веома је важно да се старији али и хронични, пре свега плућни болесници, и даље придржавају мера превенције и редовно узимају терапију коју им је прописао пулмолог.

Разговор са проф. др Марином Петровић, интернистом-пулмологом можете погледати у емисији Здрави били која је на програму ТВ Крагујевац сутра у 20 часова.

Извештава новинарка РТК Јелена Миловановић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *