Употреба ватреног оружја у локалним заједницама

Употреба ватреног оружја у локалним заједницама у Србији и насиље у породици биле су теме округлог стола, који је одржан у Крагујевцу.

На дебати, којој су присуствовали представници локалних установа и организација које се баве овим проблемима, било је речи о значају Националног акционог плана за примену резолуције 1325 на локалном нивоу.

Према подацима МУП-а Србије прошле године пререгистровано је више од 58.700 комада оружја свих врста које је поседовало скоро 30 хиљада физичких лица.

Од јула 2017. до децембра прошле године одузета су 122 комада оружја у догађајима са елементима насиља у породици.

Центар за истраживање јавних политика, у сарадњи са „Оазом сигурности“, организовао је у Крагујевцу округли сто у оквиру пројекта који има за циљ да унапреди родни и транспарентни приступ у одговору на безбедносне услове који произилазе из употребе ватреног оружја у локалним заједницима у Србији и да подржи Национални акциони план за примену резолуције 1325 на локалном нивоу.

Пројекат се спроводи у Кикинди, Нишу, Сврљигу, Вршцу и Крагујевцу, који је пример добре праксе.

На округлом столу, којем су присуствовали представници локалних институција и цивилног сектора који су заинтересовани за теме рода и безбедности, представљен је Национални акциони план за примену резолуције 1325 и његова имплементација на локалном нивоу.

Током дебате разговарало се о досадашњој примени акционог плана и о начинима на који се може унапредити постојеће стање у овој области.

Извештава новинар РТК Сашћа Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *