Управници зграда у обавези да примене заштитне мере

Градоначелник Крагујевца је у циљу спречавања ширења епидемије КОВИД-19 донео одлуку о спровођењу дезинфекције стамбених зграда на територији града Крагујевца.

Иако је Одлука на снази већ дуже од недељу дана, већина управника зграда не спроводи редовну дезинфекцију у стамбеним јединицама.

Малобројни су они управници зграда који поштују ову одлуку Града и редовно примењују све прописане мере, штитећи на тај начин станаре од даљег ширења коронавируса.

У циљу спречавања ширења вируса КОВИД-19 на целој територији града Крагујевца спроведене су све потребне мере заштите становника, а једна од првих донетих одлука градоначелника Крагујевца била је баш она која се односила на редовну дезинфекцију стамбених зграда уз надзор управника који је задужен за контролу спровођења ових мера и пријављивање евентуалних неправилности.

Одмах по до доношењу одлуке, Град је у сарадњи са Институтом за јавно здравље организовао комплетну дезинфекцију свих стамбених зграда на територији Крагујевца.

Заштитне мере односе се на редовну дезинфекцију ходника, степеништа и хола стамбене зграде у циљу уклањања или уништавања микроорганизама у тој мери да нису способни да изазову инфекцију.

Из Института за јавно здравље напомињу да је свакодневна дезинфекција најваћнија превентива у циљу заштите од ширења вируса.

У већини стамбених зграда у Крагујевцу се прописане мере заштите не спроводе у потпуности, или се не спроводе уопште.

Ретки су управници који два пута дневно дезинфикује улазе, интерфоне, улазна врата и металне делове на којима се вирус најдуже задржава.

Најсавеснији управници зграда из улица Браће Петковић и Даничићеве испоштовали су све предвиђене мере заштите.

Комунална инспекција редовно врши контролу спровођења прописаних мера, али и опомиње и апелује на несавесне управнике зграда који до сада још ништа нису предузели у циљу заштите станара да што пре почну са применом прописаних мера заштите, како не би дошло до ширења коронавируса.

Град Крагујевац ће од понедељка имати на располагању знатне количине натријум-хипохлорита, па ће тако у центру града, на Тргу код крста бити постављене цистерне са овим дезинфекционим средством.

То је један од начина на који локална самоуправа помаже управницима зграда да што ефикасније спроведу дезнифекцију своји стамбених заједница и заштите грађане.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *