Урбанизација Крагујевца

Крагујевац има бројне грађевине које су синоним града попут зграде Прве крагујевачке гимназије, зграде Суда, стара здања на Тргу код Крста, зграда на Тргу Тополивца.

Ердоглија је пример скромне архитектуре, али са истакнутим урбанистичким редом, док насеља новијег датума попут Аеродрома и Централне радионице представљају пример насеља која су уређена по мери грађана.

Како је Крагујевац изгледао некада у урбанистичком смислу, а како изгледа данас на струковној трибини „Крагујевац данас и нова Атинска повеља“ говорио је познати крагујевачки архитекта др Верољуб Трифуновић.

Атинска повеља има три основна начела када је реч о уређењу града и урбанизацији а то су простор, сунце и зеленило, истакао је архитекта Верољуб Трифуновић.

У односу на ранији период, када је Крагујевац урбанистички уређиван, данас доминира изградња високоспратних зграда, тврди Трифуновић и додаје да су принципи Атинске повеље нарушени.

Велики је притисак на јавне просторе, па је у граду све мање паркинг места, нема довољно зелених површина, игралишта и садржаја за децу и младе.

Код новоизграђених високоспратница уочавају се деформације, јер 80 одсто површине чини објекат, готово да нема зеленог простора, уочава се оптерећење инсталација, недостатак светла, а много грађана сматра да новоизграђени објекти руже град.

Ипак, Крагујевац има бројне грађевине које су синоним града попут зграде Прве крагујевачке гимназије, зграде Суда, стара здања на Тргу код Крста, зграда на Тргу Тополивца.

Када је реч о крагујевачким насељима, Ердоглија је пример скромне архитектуре, али са истакнутим урбанистичким редом.

Прави пример вртних насеља представљају Стара радничка колонија и Нова колонија, а насеља новијег датума попут Аеродрома и Централне радионице представљају пример насеља која су уређена по мери грађана. Прича о урбанизацији Крагујевца увек је актуелна тема.

Друштво инжењера и техничара Крагујевац ће и убудуће организовати струковне трибине, које се одржавају у Свечаној сали објекта „Б“ на Факултету инжењерских наука.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.