Услови путовања у земље региона веома повољни, нема рестрикција за грађане Србије

Услови за путовања грађана Србије у земље региона веома су повољни и не постоје никакве рестрикције, изјавила је за Радио -телевизију Крагујевац министарка трговине, туризма и телекомуникција Србије Татјана Матић.

Она је навела да Црна Гора, Албанија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина немају рестрикције за грађане Србије, а нема их ни за њихове грађане за долазак у Србију.

Када је реч о ковиду, ситуација у региону је врло повољна и не постоје било какве рестрикције за путовања, казала је министарка трговине, туризма и телекомуникција Србије Татјана Матић.

За боравак наших грађана у околним земљама нису потреби ни ПЦР тестови, ни антигенски тест, ни потврде о вакцинацији, јер је Србија склопила са многим земљама билатералне споразуме којима су међусобно признале вакцине.

Она је навела да је од почетка године пораст девизног прилива 3,4 одсто што је веома охрабрујуће јер су прва три месеца била јако рестриктивна због антиепидемиолошких мера.

Додала је да Србија има билатерални споразум о међусобном признавању вакцине, између осталог, са Турском, у коју се може путовати само с потврдом о вакцинацији, као и са Мађарском, Грчком, Словенијом, Румунијом и Чешком.

То су све земље из којих туристи највише долазе у Србију и у сврху тога министарство је донело једну уредбу за подстицаје за агенције пре свега, за довођење страних туриста.

Министарка Матић је нагласила да је ова уредба већ ступила на снагу и објављен је јавни позив туристичким агенцијама које су већ кренуле са организовањем и припремом за ову врсту субвенције.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.