Усвојени програми јавних предузећа за 2019.

Већина одборника градског парламента је на данашњем заседању дала сагласност на програме пословања Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“, Јавног стамбеног предузећа „Крагујевац“,

Јавних предузећа „Урбанизам“ и „Путеви“, Градске туристичке организације, као и “Шумадије” чијим је програмом обједињено пет јавних комуналних предузећа.

Опозиција је, критикујући ову одлуку, упозорила да спајањем пет градских предузећа у једно, комунални сектор неће моћи да функционише, док представници владајуће скупштинске већине подсећају да је за ситуацију у градским предузећима одговорна претходна власт и да ће се формирањем Шумадије проблеми у комуналној привреди решавати на рационалнији начин.

Највећу полемику одборника на последњој седници локалног паралмента у овој години, изазвало је усвајање програма пословања новоформираног предузећа Шумадија, које је настало спајањем пет комуналних предузећа.

Коментаришући ову одлуку, представници Заједно за Шумадију су упозорили да комунални сектор, на овакав начин, неће моћи да функционише.

Одговарајући на критике опозиције, градоначелник Крагујевца, Радомир Николић тврди да нема ризика по комунални сектор.

Опозиција и власт у градском паралменту не слажу се и по питању нових кредитних задужења градског предузећа Шумадија за инвестициона улагања.

Жучна расправа у локланом паралменту водила се и приликом усвајања одлуке о укидању спортских установа Младост и Парк.

Замерке опозиције, између осталог, осносе се на чињеницу да ће гашењем ових установа око 90 радника остати без посла.

Са друге стране, помоћник градоначелника за спорт Никола Урошевић је нагласио да је реч о наставку реорганизације и оптимизације предузећа и установа које се баве спортом и спортском инфраструктуром.

На данашњој седници, председник градског паралмента Мирослав Петрашиновић је, након изречених опомена, самосталном одборнику Милану Урошевићу изрекао меру одузимања речи и одредио паузу од 15 минута.

Одборници су, на последњој седници градског парламента у овој години, између осталог, усвојили Локални акционони план за социјалну инклузију Рома и Ромкиња у граду Крагујевцу за период од 2019. до 2021. године.

Дата је сагласност и на Предлог Одлуке о одређивању назива улицама и трговима који имају називе, а нису озваничени.

Усвојена и одлука о покретању поступка конверзије у основни капитал града Крагујевца у привредном друштву Застава оружје.

Потраживања града настала по основу јавних прихода који су изворни и уступљени приходи локалне самоуправе тренутно износе 3,6 милијарди динара.

На 22. редовном заседању градског парламента за директора ЈКП Нискоградња именован је Вукоје Радовановић дипломирани правник, а за вршиоца дужности Центра за образовање Никола Спасић.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *