Утицај дуванског дима на људски организам

Према резултатима истраживања седам лабораторија у свету, у којима је учествовала и лабораторија на Факултету медицинских наука у Крагујевцу, дувански дим има штетнији утицај на ћелије у људском организму у односу на електронске цигарете.

Резултати истраживања представљени су на семинару на крагујевачком Факултету, коме су присуствовали и представници италијанског Универзитета из Катање.

Професори Факултета медицинских наука у Крагујевцу, за пројекат „Свет без дуванског дима“ који је започет је у Америци, добили су финансијски грант и у партнерству са Универзитетом из Италије започели истраживања о штетности дуванског дима на људске ћелије.

Истраживао се утицај цигарета на имунски одговор, инфламацију болести и људске органе.

Резултати су представљени на семинару на крагујевачком факултету.

Лабораторија Факултета медицинских наука у Крагујевцу је једна од седам у свету за испитивање штетног утицаја дуванског дима на људски организам.

Опремљена је роботима који имају могућност да имитирају плућа пушача и једина је таквог типа у југоисточној Европи.

Дувански дим има око седам хиљада токсина који могу да покрену имунски одговор и прогресију болести, док на људски организам слично делују и аеросоли у електронским цигаретама, чуло се на семинару у Крагујевцу.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *