Ужарено пролеће

Због екстремно високе температуре за ово доба године, данас је Републички хидрометеоролошки прогласио наранџасти метеоаларм за подручје Србије.

Служба Хитне медицинске помоћи обавила је током ноћи 80 прегледа, док су у току дана дежурне екипе и до 50 пута интервенисале на терену.

Због великог броја колапса на јавним местима у Крагујевцу, лекари ове медицинске Установе апелују на све јавне Установе да омогуће рад свих шалтера и сектора који директно раде са становништвом како би се спречило стварање гужве, а грађани брже испунили обавезе.

Неизбежне дневне обавезе заједнички су именитељ за све грађане. И најједноставније активности попут обезбеђивања намирница на пијацама, у маркетима, одлазак до банке,поште или школе свакодневно треба обавити без обзира на годишње доба и температуре.

Најтеже је ипак људима чија је природа посла на отвореном, у јавном превозу или у пекарској индустрији. Температура од 35 у плусу током радног времена за њих значи обично додатних 10 степени врелине. Последњу седмицу пролећа са летњим температурама за сада подносе солидно.

Метеоролози најављују и наредних дана високе температуре, и још једно тропско лето у Србији. За лекаре Завода за хитну медицинску помоћ током претходне ноћи и дана – много посла. Указивали су помоћ углавном због колапса. Позива је било из школа, са шалтерских служби јавних установа одакле су грађани звали лекаре због вртоглавице, мучнине и малаксалости.
Лекари посебно апелују на грађане да не изостављају доручак уколико знају да имају вишесатне обавезе. А јавним установама да обрате пажњу на странке.

Крагујевчани су добро информисани и знају да се заштите од сунца у зениту и правилно расхладе. Лекари апелују на грађане да у раним јутарњим сатима обаве све послове уколико је могуће. Ако је то неизводљиво, онда да се лагано облаче, уносе доста негазираних напитака и заклоне шеширима и кремама са високим фактором заштите од сунца. Уколико су очевици колапса, најважније је да буду прибрани и позову Хитну помоћ.

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење да је на снази наранџасти метео аларм. Црвени тек предстоји током јула и августа, судећи по прогнозама за лето. До тада, наранџасти степен значи: да је време потенцијално опасно, да метеоролошки услови могу неповољно да утичу да људе, животиње, имовину, због пожара на отвореном. Следити наребе и савете надлежних дражавних служби.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *