Ваведењски вашар у Крагујевцу

Српска православна црква и верници данас славе Ваведење Пресвете Богородице један од дванаест највећих хришћанских празника.

Традиционално сваке године на овај дан организује се један од три вашара у Крагујевцу.

Сваког 4. децембра у Крагујевцу се традиционално организује вашар на Ваведење, хришћански празник посвећен мајци Божјој Богородици. Ваведењски вашар један је од три најпосећенија у Крагујевцу.

У улици Краља Александра Првог Карађорђевића и у кругу око Зелене пијаце током целог дана био је постављен велики број тезги на којима се нашла роба широког асортимана.

Поред производа ручне израде, на вашару се нашла гардероба, обућа, посуђе и све што се само на вашарима може пронаћи. Од игле до локомотиве.

Највише продаваца било је из Крагујевца али је велики број њих дошао и из других градова из Србије да понуди своје производе.

Хладно време није спречило Крагујевчане да дођу у центар града, прошетају, попричају са пријатељима и пазере бар пар чарапа за зиму која долази.

Вашари су у историји цивилизације настарији облик трговине, заузели су место у етнолошким карактеристикама сваког народа. У Крагујевцу се традиција одржавања вашара не прекида вековима.

Извештава новинар РТК Иван Ганићн.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *