Вече посвећено Владимир Величковићу у Крагујевцу

Вече посвећено сећању на недавно преминулог уметника светског реномеа Владимира Величковића, одржано је у Универзитетској галерији.

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ, Универзитета и Галерије Рима, први пут у Србији говорило се о преминулом академику, који је оставио значајан утицај у европској, и уметности држава са простора бивше СФРЈ са чијим распадом није могао да се помири. Академска јавност, Величковићеви сарадници и пријатељи говорили су о овој непоновљивој личности.

Место недавно преминулог уметника Владимира Величковића и код нас и у свету уметности је веома истакнуто. Својевремено излагао је самостално, потом био близак уемтничкој групи „Медиала“, када је била андергаунд, пуна бунта, када се супротстављала комерцијализацији и критички гледала на стварност.

Касније је наставио живот и рад у Француској. Врло брзо био је и препознат и признат. Поруке које су његова дела носила биле су препуне социјалних тема, човекове потребе да свет буде бољи, племенитији, да се изгради друштво без ратова и разарања. Дошли су мирнији дани и чинило се да ће његова сликарска тематика бити превазиђена, да више нема разлога сликати антиратне поруке.

Владимир Величковић по мајци води порекло из Крагујевца. Кућа његовог чукундеде била је у Главној улици. Од 2006. године носио је звање почасног доктора Универзитета у Крагујевцу. Живот и дело Величковића данас изучавају колеге, студенти, уметници, кустоси крагујевачке Галерије Рима, као и запослени на Универзитету у Крагујевцу.

Некадашњи сарадници и лични пријатељи, Величковића су описали као непоновљиву личност. Једноставан, окренут породици и пријатељима, волео је тенис, Далмацију, бившу Југославију. Распад те земље болно је доживео што се и огледа на његовим платнима.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *