Веће учешће јавности у изради планова у области животне средине

Министарство заштите животне средине у сарадњи са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Мрежом Архус центра Србије, организовало је у Крагујевцу консултативни састанак о Нацрту измена и допуна Закона о процени утицаја на животну средину.

У наредном периоду, планирана су два циклуса јавних расправа за нацрте закона у овој области који ће бити одржани у пет српских градова.

О изменама и допунама, које би требало да буду садржане у Нацрту закона и Нацрту уредбе о учешћу јавности у изради одређених планова и програма у области животне средине говорили су представници Министарства заштите животне средине, преставници ОЕБСА, независни стручњаци, представници цивилног сектора и крагујевачке локалне самоуправе.

Циљ организованих консултација је да се омогући учешће јавности у изради прописа у најранијој фази када су све опције отворене и када је у току креирање одредби на које ће се прописи ослањати.

Говорећи о учешћу грађана у еколошким програмима у Крагујевцу, представници Градске управе за просторно планирање, урбанизам, изградњу и заштиту животне средине истакли су, да је искуство показало, да је у месним заједницама где се планирају одређени пројекти најбољи и одзив грађана, односно да је учешће грађана тада масовније, јер су непосредно и директно упознати са пројектом који се односи на њихову микро заједницу.

Опширније у прилогу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *