Велике промене у јавном превозу од 1. јула

Јавни градски превоз у Крагујевцу од 1. јула коренито се мења и осавремењује.

Превозници убудуће морају у свим аутобусима да обезбеде клима уређај, слободан вај фај, уграђене бројаче путника као и камере.

Први корак ка унапређењу јавног превоза је уређење стајалишта, којих ће у 2019. бити 100 нових.

Како ће у 68 возила звучни и визуелни дисплеј најављивати станице, представници Градске агенције за саобраћај одржали су састанак са представницима 20 месних заједница, како би бројна стајалишта која нису имала имена или су била неприкладна, добила нове називе.

Са наступајућим летњим редом вожње, од 1. јула у јавном градском превозу долазе бројне новине.

Прва и најзначајнија је да су критеријуми који прате расписани тендер за обављање услуге јавног градског превоза у односу на досадашње веома строги.

Модернизован и функционалан јавни превоз у коме ће 70 одсто путника бити задовољно крајњи је циљ Градске агенције за саобраћај. За сада није тако.

Резултат који се показује на основу истраживања и Студије студије коју је урадио Саобраћајни факултет из Београда и инжењери крагујеваког ГАС крећу се до истог закључка. Истих препорука.

У побољшање ове комуналне услуге улаже се заједнички труд грађана, надлежних, превозника.

У Крагујевцу има 812 аутобуских стајалишта. Многа од њих нису опремљена, па се Градска агенција за саобраћај припрема за велики пројекат до краја године, обезбеђивање 100 нових.

До тада, постојећа морају да буду како именом тако изгледом усаглашена са новим правилима.

Да би путници чули до које станице је стигао аутобус потребно је обезбедити најпре имена станица.

Зато је и одржан састанак са представницима 20 месних заједница.

Један од непримерених манира грађана и показатељ наших навика је да се неретко аутобуска стајалишта прелепљују флајерима, а само у нашој средини ред вожње заклањају умрлице и покојници чекају аутобусе.

Из Градске саобраћајне агенције упозоравају грађане да су поднете прекршајне пријаве због лепљена плаката на аутобуским стајалиштима.

Новчане казне су високе и кажњаваће се и убудуће грађани који на стајалиштима лепе плакате.

Летњи ред вожње почиње од 1. јула. Од септембра се и реално очекује далеко бољи, модернији и функционалнији јавни превоз у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *