Велико „ДА“ за дојење бебе иако је мама позитивна на коронавирус

Важност мајчиног млека за здравље новорођенчета, Дом здравља Крагујевац не промовише само у току Националне недеље дојења, која се обележава сваке 40. недеље у години, већ константно, кроз разне едукације и Школу за труднице.

Патронажна служба ове здравствене установе обилази сваку породиљу пет пута од изласка из породилишта и тиме доприноси да се мама али и беба осећају сигурније, јер имају подршку у почетку једног новог периода живота.

Посета не изостаје ни за време пандемије, уз придржавање свих прописаних мера.

Крагујевац је постао регионални центар за едукацију здравствених радника о саветовању и подршци мајкама које су се тек породиле.

До сада су организоване четири едукације, а од 1. јануара ове године Дом здравља Крагујевац има сосптвену евиденцију, у коју се уписује колико породиља успешно доји новорођенче.

На нивоу Републике 40 одсто мајки доје своје дете, док је ситуација у Крагујевцу у протеклих шест месеци знатно боља и износи 64 посто.

Школа за труднице због пандемије тренутно не ради, али је уведена могућност телефонског и видео позива, преко којих породиље добијају сву неопходну помоћ и подршку.

Стручњаци кажу да је мајчино млеко за бебу, ипак, најбољи избор.

Често питање од како траје пандемија коронавируса је да ли мајка сме да доји своју бебу ако је позитивна на вирус? Одговор је потврдан.

Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години, која симболично представља и период трајања трудноће.

Ове године обележава се од 28. септембра до 4. октобра под слоганом „Подржи дојење-За здравију планету“.

Извештава новинар РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *