Видовдан, сећање на Косовски бој

У центру Крушевца одржана је церемонија полагања венаца и одавања државних почасти, поводом обележавања 629. годишњице боја на Косову.

Изасланик председника Србије, министар Зоран Ђорђевић предводио је државну делегацију, а откривен је и споменик кнегиљи Милици.

Широм земље обележава се највећи српски историјски празник “Видовдан”.

Крај споменика “Успење”, погинулим Крагујевчанима у ратовима од 1991. до 1999. године положили су венце представници удружења, породица погинулих бораца, Војске Републике Србије и представници локалне самоуправе, и на тај начин одали почаст свим националним јунацима.

Минутом ћутања и полагањем венаца, крај споменика “Успење” у центру града, представници Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Града Крагујевца и Војске Републике Србије изразили су поштовање свим српским јунацима.

На овај начин обележен је Видовдан, 629 година од Косовске битке. Српски хероји средњег века али и новије историје не смеју бити заборављени, порука је учесника.

За Србију је 28. јун синоним борбе, страдања али и победе. Од Косовског боја, Првог светског рата до ратова деведестих, 28. јун остао је највећи национални симбол.

Страдање српске војске и њеног кнеза Лазара потврђује да је Видовдан дубоко усађен у колективну свест нашег народа.

Удружење потомака ратника Србије од 1912 – 1920. године, представници града Крагујевца и Субнора положили су венце на старом војничком гробљу у Шумарицама у знак сећања на жртве Видовданског страдања у боју на Косову.

Потомци старих ратника који су учествовали у Балканским ратовима и Првом светском рату традиционално обележавају Видовдан који се у Србији везује за највеће страдање српских војника у националној историји.

На старом Војничком гробљу у Шумарицама сваког Видовдана полажу венце и цвеће крај спомен обележја српским војницима који су положили своје животе у одбрани земље.

Видовдан, као један од највећих националних празника Срба, Удружење потомака ратника од 1912. – 1920. године обележило је и на још неколико локалитета у околини града.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *