Више од 1000 улица данас добило име – без додатног трошка за грађане

Градски парламент, на 28. редовној седници усвојио је Предлог одлуке о одређивању назива улица у свим насељеним местима на територији града, сет одлука о комуналном уређењу града, измене и допуне Статута и финансијских планова за 10 установа културе.

Одборници су прихватили и финансирање дугорочног инвестиционог кредита за изградњу јавне гараже, а та тачка била је повод за једину полемику одборника некадашње и актуелне градске власти о кредитима Крагујевца који се узимају и поред помоћи Владе од 30 милиона евра за претходне 4 године.

Ажурирање адресног регистра у Републици Србији условило је и низ процедура које је град Крагујевац испунио и које је Министарство државне управе и локалне самоуправе одобрило. Одборници су сагласни да укупно 1234 улице добију називе, као и 115 засеока.

Грађани су предлоге имена доставили преко Савета месних заједница, а држава ће преузети све трошкове грађана који, због ове новине, мењају лична документа.

Усвојен је и предлог да се од наредне године 27. октобар обележава као Дан ослобођења града у Првом светском рату.

Организациони одбор и Градско веће утврдиће календар манифестација, што значи да ће од 2020. године низом програма бити обележен Дан ослобођења у Великом рату, у коме су Крагујевчани и сам Крагујевац имали важну историјску улогу.

Одборници су прихватили сет одлука о комуналном уређењу: условима обављања димничарских услуга, одвијању јавног превоза, јавним паркиралиштима, обезбеђивању јавног осветљења.

Дата је сагласност и за финансирање још једног дугорочног инвестиционог кредита за изградњу јавне гараже, што је опет отворило полемику о старој теми – задуживање Крагујевца и висина тих издатака и поред помоћи државе у претходне 4 године.

Већином гласова за, усвојени су предлози о промени оснивачких права над Спортским привредним друштвом „Раднички“, а одборници су прихватили и финансијске планове и измене Статута за 10 установа културе.

Седницу, која је трајала нешто мање од три сата, нису обележиле исцрпне расправе, али међусобна пребацивања, да ли је претходна или садашња власт у Крагујевцу више обећавала инвеститорима, или конкретно уступала опремљене локације, није изостала ни овог пута.

Срећом, ово удаљавање од дневног реда није одузело много времена у дужим расправама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.