Вучић: Био4 Кампус велика ствар, идеја да буде међу 10 најуспешнијих у свету

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас на свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 Кампус, који ће бити нови Биоекономски центар у Европи, да је то велика ствар за нашу земљу и нешто што представља будућност и додао да је идеја да буде један од 10 или 12 најуспешнијих на целом свету.

Вучић је рекао да је подржао идеју за изградњу Био4 Кампуса иако о томе ништа није знао, али да је разумео да је нешто што је добро за Србију.

Казао је да је његова заслуга у томе што је тражио од министра финансија Синише Малог да обезбеди средства за тај пројекат, а која нису мала.

Вучић је нагласио да ће сигурно бити потребно више од сада предвиђених 450 милиона евра и да ће вероватно са новим трошковима који се буду појавили и новим идејама то доћи до 600 милиона евра.

„Али добро, то је једна велика ствар за нашу земљу и погрешно сам рекао да је то наша предност у односу на земље региона. То је наша заједничка предност, целог региона и сви овде из целог региона заједно са нама, као што и ми са њима у њиховим земљама, морамо да радимо заједно по најважнијим питањима из сарадњи науке и биологије и савремене технологије. То је нешто што свакако представља будућност“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да ће Био4 Кампус окупити седам факултета и девет научних института и додао да ће бити запослено више од 1.000 доктора наука.

„Не морам да кажем да исто тако појма нисам имао какав је значај дата центра у Крагујевцу, ништа нисам разумео, само што су тамо отворили неку кутију, али зато данас видим да највеће компаније света чувају своје податке управо у Крагујевцу и видим да нам је потребан не само један суперкомпјутер, већ и други суперкомпјутер и по томе ће Србија да има велику предност у односу на све друге“, рекао је Вучић.

Како је додао то ће бити заједничка предност целог региона у односу на друге регионе.

„И када чујете да компаније попут Јапанске Такеде, Корејског СЕ БиоСенсе-а, Кинеског БГИ-а, Швајцарског Роша, Енглеске АстраЗенеца или Америчког Пфизера и све оне који ће да раде са Био 4 кампусом, онда вам је јасно шта је то што ћемо успети да направимо“, рекао је Вучић.

Како је рекао, Институт за вештачку интелигенцију, институти за хемију, технологију, металургију као и сарадња са Институтом за кардиоваскуларне болести Дедиње донеће и нова решења у области молекуларне генетике, генетичког инжењерства и многих других ствари.

„Развојна банка Савета Европе је изванредна банка. Увек су нам давали најповољније паре. Ово финансирамо ми. Ово су српске паре. Њима хвала што нам ово обезбеђују по најповољнијим условима. Увек су много помагали напретку и развоју Србије. Хвала и грађанима Србије који су ово омогућили – да имамо данас новац да кроз науку уђемо у 2024. годину“, рекао је Вучић.

На свечаности су председник Вучић, премијерка Ана Брнабић и министарка Јелена Беговић исекли торту чиме су озваничили почетак изградње Био4 Кампуса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *