Вучић најавио брзу пругу Београд – Ниш

 

Председник Србије Александар Вучић и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо, посетили су градилиште на делу брзе пруге Београд -Будимпешта, на коме радове изводе кинески и српски радници.

Овом приликом Вучић је изјавио да ће се градити и брза пруга од Београда до Ниша, како би се додатно економски оснажио југ државе.

Укупна вредност изградње пруге Београд – Будимпешта кроз Србију је око две милијарде долара, а пруга са наше стране биће дуга око 184 километра.

Пројекат брзе пруге од Београда до Будимпеште је договорен између Србије, Кине и Мађарске у оквиру глобалне иницијативе Кине “Појас и пут”.

Радови су почели крајем новембра 2017. године.

И поред пандемије коронавируса динамика радова се одвија у року, сагласили су се председник Републике Србије,али и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо.

Председник Србије је нагласио да би било веома важно да се поред деонице ка Будимпешти изгради још једна, од Новог Сада до Суботице, као и брза пруга од Београда до Ниша која би била за брзину од 200 километара на сат, а затим и од Ниша до Прешева за брзину од 160 километара на сат.

Вучић је додао да се о тим пројектима већ разговара са кинеским компанијама и руским железницама које граде део брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада.

Навео је и да се у Србији поред пруге, граде тренутно и четри ауто пута.

Приредила новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

У прилогу коришћен материјал ТАНЈУГ-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *