Вучић: Састанак у Бриселу очекивано тежак

У Бриселу је вечерас око 20.00 сати завршен заједнички састанак председника Србије Александра Вучића са европским комесаром за спољну политику Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, јавља новинар Тањуга.

Трилатерални састанак трајао је два сата, а претходно су европски представници одржали одвојене састанке са Вучићем и Куртијем.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу, после заједничког састанка са европским комесаром за спољну политику Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, да су имали тежак састанак и да верује да ће бити још много састанака у наредном периоду.

Вучић је рекао да би 18. марта требало поново да се виде у Северној Македонији, када ће Жозеп Борељ бити у посети региону.

„До тада би Лајчаком да разговарамо о стварима за имплементацију.

Важно је и што ће у саопштењу ЕУ ако тако то буде, то је њихова изјава, бити речи о неопходности спровођења свих претходних договора. Ја сам инсистирао на ЗСО, и европски представници.

Курти није био спреман да то прихвати сада, да ли ће у будућности, видећемо“, рекао је Вучић.

Казао је да се нада да је могуће да постигнемо некакве компромисе, али да се плаши да можемо да останемо заглављени у нечемо што је одавно потписано и требало да буде испуњено.

Европски комесар за спољну политику Жозеп Борељ саопштио је данас да су се председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти сложили на трилатералном састанку у Бриселу да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст ускоро бити објављен на сајту ЕУ.

Борељ је након састанка, на коме је поред њих учествовао и специјални изасланик ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине Мирослав Лајчак, рекао да су разговори били интензивни и да су и Вучић и Курти показали одговорност.

„Овај предлог је за добробит грађана Косова и Србије.

Он ће помоћи да људи могу нормално да се крећу користећи пасоше, личне карте и регистарске таблице.

Да могу да студирају и раде без обзира на то да ли њихове дипломе представљају проблем,“ рекао је Борељ на конференцији у Бриселу након састанка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *