За две године пријављено 109 хиљада случајева насиља у породици

У првих 27 месеци примене Закона о спречавању насиља у породици пријављено је 109 хиљада случајева и они су појединачно разматрани.

То, међутим, како је рекла министарка правде Нела Кубуровић, не значи да је у сваком случају било кривичног дела и да је насиље стварно извршено.

Она је навела да је сваки од ових случајева где је постојала потенцијална опасност или претња разматран и да је, на основу доказа, урађено 30 хиљада индивидуланих планова за заштиту жртве.

Министарка правде је нагласила да насиље треба пријавити и о њему причати, као и да надлежни треба адекватно да реагују како би се жртве оснажиле и знале да своја права могу да остваре.

Она је подсетила да се државни органи у складу са овим законом, не баве само удаљавањем насилника од жртве, већ да жртвама поклањају пажњу, указују на права, омогућавају контакт са Нациналном службом за запошљавање, ако је реч о особама које су незапослене и адекватну медицинску негу.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић тврди да је највећи проблем то што жртве од страха немају храбрости да се институционално супротставе насилницима.

Она је навела податак да је у току 2018. године било 4.728 жртава кривичног дела насиље у породици, а да је од 1. јануара до 27. септембра ове године тај број мањи – 3.137. Она, међутим, каже да застрашује то што насилниици на најсуровији начин извршавају убиства и не бирају средства.

Новим законом о спречавању насиља у породици, оно се може и анонимно пријавити, а у Министарству унутрашњих послова 24 часа је отворен бесплатан телефонски број на који се може пријавити насиље.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *