За унапређење секундарног водоводног система у Тополи милион евра

Председник Србије Александар Вучић посетио је Краљеву винарију у Тополи, где се одржава традиционална манифестација Опленачка берба.

Он је нагласио да је у последњих пет година за скоро 55 процената повећан број винарија и да су у Србији 22 хиљаде хектара под родним виноградима, али и указао да се тај број мора повећати, јер од укупне количине грожђа коју користимо за производњу вина, 42 процента чини грожђе из увоза, углавном из Северне Македоније.

Додао је и да ће Топола добити два милиона евра за изградњу секундарне водоводне мреже и уређење пешачке зоне у центру општине.

Држава планира да у Тополу уложи велики новац, јер га ова шумадијска општина у овом тренутку нема. По милион евра биће уложено у унапређење водоводног система и уређење центра општине, како би била лепша и привлачнија дестинација за туристе. За Тополу и Шумадију посебно је важан ауто-пут Вожд Карађорђе.

Директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Ненад Поповић је, представљајући план реконструкције Краљеве винарије, рекао да је вредност адаптације процењена на 200 милиона динара и да ће радови бити финансирани уз помоћ Министарстава за европске интеграције, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Делегације ЕУ у Србији. Вучић је обећао и помоћ државе.

Најпре је потребно санирати 1.400 квадрата крова коме прети рушење, по упутиствима Завода за заштиту споменика културе, а потом и реконструисати читав објекат, уз проширење где би била смештена сала за дегустацију и простор за паковање вина, продвница и угоститељски део.

Краљева винарија једна је од најстаријих винарија у Србији, коју је подигао краљ Александар Први Карађорђевић 1931. године. Дуго није била у функцији. Тек од 2007. године поново је почела производња вина искључиво из сопствених засада.

У склопу Краљеве винарије налази се музејска поставка и оригинална јединствена винотека, по којој је препознатљива. Реч је о јединственој колекцији вина на Балкану из периода Карађорђевића, која се чува више од осам деценија на 12 метара дубине у краљевском подруму на Опленцу.

Винотеку чини око 280 флаша које се не продају због аманета краља Александра, који је у дворским књигама оставио завештање да се „никада не продају, већ да буду остављена за историју“.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *