За заштиту животне средине у Крагујевцу издвојено 28 милиона

Фонд за заштиту животне средине града Крагујевца ове године располаже са око 28 милиона динара.

Средства ће бити утрошена за контролу квалитета ваздуха, мониторинг алергеног полена у ваздуху, мерење нивоа комуналне буке, испитивање квалитета површинских вода, док је за финансирање пројеката, програма и активности, које се односе на очување, заштиту и унапређење животне средине, опредељено милион и по динара.

Заштита и унапређење животне средине један је од приоритета крагујевачке локалне самоуправе.

Посебна пажња посвећује се подизању свести јавности о значају очувања животне средине чему доприноси реализација пројеката чији су носиоци удружења и организације.

За програме и активности, које се односе на очување, заштиту и унапређење животне средине, опредељено је милион и по динара.

Осим обављања редовних послова, међу којима су смањење загађености воде, ваздуха и земљишта, у ресору за заштиту и унапређење животне средине размишља се о заједничким еколошким пројектима са јавно-комуналним предузећима, уз финансијски подршку државе.

Средства ће бити утрошена за контролу квалитета ваздуха и мониторинг алергеног полена у ваздуху чије мерење почиње крајем фебруара и траје до новембра.

Радиће се и мерење нивоа комуналне буке, на шест локација: у зонама одмора и рекреације, поред прометних саобраћајница, градског центра индустрије, стамбених и болничких зона.

Када је реч о испитивању квалитета површинских вода, она ће се вршити на реци Лепеници, низводно од града Крагујевца.

Испитивање загађености земљишта вршиће се у пет зона.

Лабораторијске анализе узорака земљишта радиће се у зонама градске депоније, заштите изворишта водоснабдевања, пољопривредној и индустријској зони, поред прометних саобраћајница, индивидуалних становања, паркова и игралишта.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *