Заједничке ноте две музичке школе

Крагујевац има развијену вишедеценијску сарадњу у областима привреде, образовања и уметности са многобројним градовима Италије.

Проверено пријатељство и сарадња настављају се кроз нове пројекте.

Ове недеље, званично, је почео двогодишњи програм размене ученика и професора Музичке школе „Др Милоје Милојевић“ и Музичке школе „Санта Роса“, из италијанског града Витербо, који ће бити заокружен заједничким концертом 29. марта у 20 часова, у Првој гимназији, речено је у Скупштини града, на пријему за госте из Италије.

Прошле јесени, почели су први контакти две средње музичке школе, који су у првом тромесечју 2019. године резултирали и конкретном сарадњом.

На мапи италијанских умтничких школа Санта Роса је релативно млада образовна уметничка установа.

Ипак, матуранти Музичке школе из италијанског града Витерба данас су студенти престижних конзерваторијума широм Европе.
Крагујевац је одабран за сарадњу са жељом да на целом старом континенту развију мрежу сарадника.

Овдашња Музичка школа „Др Милоје Милојевић“, предстојећи двогодишњи програм, сматра корисним за процес образовања ученика, али и професора.

За госте и нове сараднике програма културне размене приређен је пријем, у Скупштини града, где је наглашено да локална самоуправа подржава идеје свих градских установа културе, које доприносе развоју међународне сарадње.

Италијански Торино, и Крагујевац, још од 60-их година прошлог века, спојио је Фијат.

2008. године, аутомобилски гигант отвара једну од својих фабрика на територији Србије, која је, данас, један од водећих извозника домаће привреде.

Сарадња у области образовања огледа се у заједничким пројектима између овдашњег факултета и универзитета у Италији.

Један од симбола вишедеценијског пријатељства и сарадње је побратимство са италијанском Ређо Емилија и и хуманитарном организацијом „Не бомбе већ бомбоне“, коју је водио Ђилберто Влајић.

Сарадња са школом Санта Роса додатно ојачава везе између Шумадије и регије Лацио.

Извештава новинарка Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *