Закон о правима детета спреман за усвајање

Министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић изјавио је да је Закон о правима детета и заштитнику детета спреман за усвајање.

Он је додао да ће Влада бити посвећена у настојањима да се побољша демографска ситуација у земљи, јер Србија годишње губи на становништву број попут једног града величине Сремске Митровице или Вршца.

То је саопштено приликом посете реновираном Материнском дому у коме дом налазе мајке са бебама из целе Србије које је из било којих разлога одбацила примарна породица.

Министарка за рад, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је нагласила да је важно да се цело друштво побрине да ове жене добију подршку у периоду када је најпотребнија.

Матерински дом се налази у Београду и већ 47 година уназад и на ту адресу стижу мајке са бебама из целе Србије које су у најосетљивијем периоду остале без подршке најближих.

За пет деценија свака прича корисница ове социјалне установе је различита и болна, али оне своје животно искуство разумљиво не деле пред камерама.

Матерински дом је средствима Владе Републике Србије обновљен, реконструисан, опремљен новим намештајем.

Радови су завршени.

На овом месту топлина дома која је изостала код појединих мајки биће ублажена.

Србија је на путу доношења новог Закона о правима детета и зштитнику права детета.

Током јавних расправа Нацрта представљен је низ новина попут права да свако дете има право на бесплатно и квалитетно основно и средње образовање које постаје обавезно.

Та одредба још увек није измењена у закону о образовању, па су очекивања да се по усвајању „дечијег закона“ у року од две године усагласе и остали прописи, преносили су медији током јавних расправа.

Закон о правима детета и заштитнику детета требало би да се нађе пред посланицима ускоро.

Новина о којој се говорило током представљања Нацрта је предлог да деца улице убудуће добију посебну заштиту.

Њима се гарантују сва права, а јавне власти добијају обавезу да брину о задовољењу њихових основних животних потреба,социјалној и здравственој заштити и њиховом образовању.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.