Започето главно ПИСА тестирање

Прва техничка школа у Крагујевцу једна је од око 200 школа у Србији у којима се спроводи највеће међународно истраживање у области образовања.

Резултати такозваног ПИСА теста показују ниво ученичких постигнућа, односно степен функционалности образовања, и дају смернице за кораке које треба предузети како би се постигли жељени стандарди.

Након прошлогодишњег пробног тестирања, које је одржано у априлу, започето је главно ПИСА истраживање, којим су обухваћени и ученици Прве крагујевачке гимназије, Прве техничке и Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“.

Резултати ће показати где се, на основу функционалних знања ученика, налази образовање у Србији и шта би требало променити у циљу достизања жељених стандарда.

Истраживање траје месец и по дана, а ове године у њему учествују 222 школе, углавном средње, што је знатно више у односу на претходне године.

ПИСА тест чине задаци из читалачке, математичке, научне и финансијске писмености, које ће, електонским путем, решити укупно око 8.000 ученика.

Резултати овог истраживања показаће како се знање наших ученика рангира у друштву њихових вршњака из више од 200 земаља које учествују у овом тестирању.

Према новом Закону о основама система образовања и васпитања, обавеза школа је да учествују у истраживањима која се спроводе на основу међународних уговора.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *