Запослени у Енергетици добровољно дали крв

Запослени у Енергетици традиционално организују акције добровољног давалаштва крви.

Међу хуманистима су људи који драгоцену течност донирају годинама и вишеструки су даваоци крви.

Ово предузеће једно је од најактивнијих у организовању акција добровољног давања крви, јер се у организованим акцијама увек одазива велики број хуманиста.

У акцији која је данас одржана прикупљено је 50 јединица крви и крвних продукта.

У Заводу за трансфузију крви упућују стални апел да се грађани у што већем броју организују како би банка крви у Клиничком центру била стабилна.

Хуманисти који раде у овом јавно комуналном предузећу окупили су се како би донирали драгоцену течност.

Мотив хуманиста је увек исти, а то је да помогну угроженима и спасу живот људима којима је потребна крв.

Акције добровољног давалаштва крви које организује “Енергетика” су сталне, јер је подружница хуманиста овог предузећа која је ангажована у оквиру Градске организације Црвеног крста једна од најактивијих у граду.

Међу даваоцима има хуманиста који су годинама ангажовани у акцијама добровољног давалаштва а током ванредног стања има и оних који су се због тренутне ситуације одазвали први пут и добровољно дали крв.

Добровољно давалаштво је осим хуманости пожељно и због здравственог стања даваоца.

Мушкарци могу да донирају крв на 3 месеца а жене у размаку од 4 месеца. Пре узимања крви сваки давалац обавезно попуњава упитник.

Медицински техничари и лекари проверавају крвни притисак и мере температуру како би се утврдило здравствено стање даваоца.

У Енергетици наводе да су хуманисти врло добро упознати са свим процедурама и да годинама организују акције како би помогли људима којима је крв преко потребна.

Банка крви Клиничког центра стално потражује све крвне групе.

Према статистичким подацима најзаступљенија је А крвна група и то 41 одсто и нулта која је заступљена у 39 процената.
Даваоци који имају крвну групу Б заступљени су у око 15 одсто случајева, а АБ крвна група има заступљеност свега 5 одсто.

Хуманост и одговорност у време трајања ванредног стања када се банка крви свакодневно празни је преко потребна.
Добровољни даваоци могу да донирају драгоцену течност сваког радног дана од 8 до 13 часова у хотелу “Зеленгора” јер је на овом простору током ванредног стања измештен Завод за трансфузију крви Клиничког центра.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *