Засејана само трећина земљишта у Шумадији

Оптимални рок за сетву стрних жита је истекао, а само трећина земљишта у Шумадији је засејана.

У целој Србији је забележен изостанак јесење сетве. Разлог за то су били и лоши услови за основну обраду и предсетвену припрему земљишта.

Земљиште је до пре пар дана било врло суво. Услови за основну обраду, предсетвену припрему и саму сетву су врло неповољни.

Поједини произвођачи који су поседовали адекватну механизацију су посејали пшеницу.

Највише је засејано у равничарским пределима и то у Војводини.

Ипак овај начин обраде и припреме земљишта за сетву било је тешко обавити у оваквим условима, јер је земљиште је било веома суво и до појаве повољних услова за клијање постојала је могућност да семе покупе птице и глодари.

Период без снежних падавина треба искористити и тамо где је просушена површина земљишта кренути са радовима и сетвом стрних жита.

Касна сетва је ризична када је у питању производња јечма, који је нешто осетљивији на ниске температуре од пшенице.

Да ли ће након неповољних услова за сетву доћи до значајног смањења приноса засејаних површина зависиће од временских прилика у наредном периоду, јер производња пшенице у систему наводњавања још увек није пракса на нашем подручју из организационих, али и економских разлога.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *