„Застава ковачница“ на путу успешног опоравка

„Застава ковачница“, коју је пре годину дана из стечаја купила крагујевачка фабрика оружја, креће се путем опоравка.

Највећа и најстарија фабрика отковака на Балкану, која је након лоше приватизације и стечаја, почела са радом од нуле, без радника и тржишта, данас може да се похвали обновљеним партенрствима и новим уговорима, за чију је успешну реализацију задужено око 170 запослених.

У плану је и увођење прве роботизоване линије, која ће омогућити годишњи профит од 500.000 до 600.000 евра.

Највећа и најстарија фабрика отковака на Балкану, крагујевачка „Застава ковачница“, поново ради.

Уз подршку фабрике „Застава оружје“, која је Ковачницу, пре годину дана, купила из стечаја, дефинисана је стратегија опоравка и будућег развоја, а њеној успешној реализацији доприноси и ситуација на тржишту, на коме постоји велика потражња за производима ове фабрике.

„Застава ковачница“ извози 50 одсто производног програма, а преосталих 50 процената чине уговори са домаћим партнерима, претежно за наменску индустрију.

Како би „Застава ковачница“ могла у потпуности да одговори потребама тржишта, које препознаје квалитет, планира се увођење прве роботизоване линије, на којој ће бити ангажовано 20 радника – четири са искуством из редова запослених и 16 нових младих људи.

Ова линија, чију ће набавку финансирати држава, имаће улогу профитног центра којим ће бити загарантована перспектива „Ковачнице“ за наредних десет година.

Њеним инсталирањем нестаће страх од застоја у производњи, старости опреме и евентуалних повреда на раду.

Менаџмент „Ковачнице“ требало би крајем августа да отпутује у Аустрију у узвратну посету потенцијалном пословном партнеру из те земље.

Очекује се да ће током боравка у Аустрији бити уговорен посао вредан милион евра, који ће бити реализован наредне године.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *