Затворен овогодишњи „Крагујевачки улични биоскоп“

Филм „Рани радови“ редитеља Желимира Жилника једно је од шест антологијских остварења југословенске кинематографије, приказаних у оквиру овогодишњег „Крагујевачког уличног биоскопа“.

Жилник је позитивно оценио идеју организатора да кроз разговор редитеља и публике, младима пружи прилику да из другачијег угла сагледају филмове „црног таласа“ о којима се, углавном, говори у контексту забране и провокативности.

Када је 1969. снимао „Ране радове“, редитељ Желимир Жилник није могао да наслути да ће овај филм у годинама које долазе заузети важно место у југословенској кинематографији, а пола века касније постати део глобалних ретроспектива на тему великих светских промена које су се дешавале у време његовог настанка.

Посебно прија чињеница да још увек постоји интересовање за приказивањем овог остварења на манифестација попут „Крагујевачког уличног биоскопа“.

„Рани радови“ су једно од шест антологијских остварења југословенске кинематографије приказаних на овогодишњем уличном биоскопу, међу којима су се, између осталих, нашли и филмови „Рад на одређено време“, „Ко то тамо пева“ и „Живот је леп“.

Организатори су се приликом избора филмова водили квалитетом редитеља који их потписују.

„Крагујевачки улични биоскоп“ је организовало Удружење „Форма културе“, под покровитељством Министарства културе и информисања, Филмског центра Србије и града Крагујевца.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *