Завод за испитивање оружја и муниције – 50 година рада

Крагујевачки Завод за испитивање оружја и муниције обележио је 50 година рада.

Последњих 27 година, Завод се бори да поврати међународно признање жигова изгубљених са распадом СФРЈ, речено је на скупу приликом облежавања јубилеја.

Нови Закон о испитивању и жигосању муниције прати и Правилник, улива наду да ће жигови крагујевачког Завода поново бити признати у свету.

Новим Законом, Завод очекује и власничка трансформација односно радиће убудуће као Агенција. Овом приликом, уручене су захвалнице дугогодишњим сарадницима, а некадашњем оснивачу фабрици „Застава оружје“ и плакета.

На иницијативу и због потреба производних програма фабрике “Застава оружје” 1969. године оснива се Завод за испитивање оружја и муниције, чији су жигови били међународно признати.

Бриселском Конвенцијом из 1973. године СФРЈ постаје и пуноправна чланица Сталне међународне комисије за испитивање ручног ватреног оружја, познатији ЦИП.

Генерације запослених у Заводу у Крагујевцу до 1992. године обављало је делатност такорећи пратећи фабрику оружја.

Распадом СФРЈ жигови Завода изгубили су међународно признање и до данас нису се вратили у ЦИП.

Овдашњи Завод последње три деценије, и поред поштовања свих технолошких и стандардних процедура и даље води борбу за повратак.

Нови Закон о испитивању и жигосању муниције који прати и Правилник улива наду да ће жигови крагујевачког завода поново бити признати у свету, што би значило да наши произвођачи оружја, не би имали додатне трошкове при плсаману цивилног оружја. Они су последњих 27 година принуђени да плаћају жигове признатим иностраним.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *