Завршава се обнова Прве крагујевачке гимназије

Радови на санацији Прве крагујевачке гимназије који се одвијају од јула, биће завршени на време. То значи да ће настава почети, како је и планирано 3 септембра.

Вредност грађевинских радова који се изводе током два месеца је 18 милиона динара. Извођач је грађевинско предузеће Слога из Крагујевца.

Новац су обезбедили Министарство науке, просвете и технолошког развоја, Град Крагујевац, многобројни донатори, међу којима бивши ученици школе, Епархија Шумадије, грађани Крагујевца.

Грађевински радови чија је вредност 18 милиона динара, обезбедили су министарство просвете, науке и технолошког развоја, Град. Део новца из донација је прикупила школа.

Радило се све од реконструкције електромреже и инсталација која је кључна ставка у овим радовима, као и подови, керамика, столарија.

У пожару су потпуно уништени наставничка канцеларија, канцеларија директора школе и канцеларије секретаријата .

Остало је још да се заврши тендер који се односи на набавку намештаја и техничких уређаја у наставничкој канцеларији, канцеларији директора школе и канцеларије секретаријата.

Прва крагујевачка гимназија је споменик културе од изузетне вредности под заштитом државе.

Велика школа у престоници Србије почела је са радом у новембру 1833.године, са 34 ученика и једним професором. Две године касније 1835. године, школа је званично названа Гимназијом. Од 1887. године смештена је у зграду у којој се и сада налази. Пројекат је урађен у Бечу. Изградња је трајала од 1884. до 1888. Столарија је и данас из тог периода, а изграђена је у бечким радионицама.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *