Завршена четврта филмска радионица ФРКА

Четврта филмска радионица ФРКА завршена је синоћ у Крагујевцу. Овогодишња тема била је посвећена филмској причи, односно сценарију.

Полазници радионица током седам дана обрађивали су развој идеје, заплет, преокрет и остале елементе филмске приче укључујући анализу ликова и дела.

На затварању серије радионица одржаних у Књажевско српском театру, директор Филмског центра Србије и идејни творац ФРКЕ, Гордан Матић рекао је да ових дана очекује од Министарства финансија, Министарства културе и информисања, одлуку о затраженом повећању буџета од пет милиона евра за Филмски центар Србије како би успели да спроведеду планирану децентрализацију филмске делатности и ван Београда.

Гордан Матић је најавио да ће стварање услова за децентализацију проћи неколико фаза.

Матић је нагласио да је овогодишњи буџет пет милиона евра „никад већи“ али недовољан да се уради све што је планирано.

Проблеми у унутрашњости, чак и у универзитетским центрима, нису само недовољно новца.

Матић наводи да ће поред ФРКЕ, пројекта који је осмислио и већ четврту годину реализује у Крагујевцу, учинити и додатне напоре да се културна сцена центра Шумадије прошири.

Најављује и два нова конкурса за суфинасирање филмске продукције (ове године их је 26), као и 80 процената већа издвајања за пратећу издавачку делатност.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *